Moda sektörüne girmek hiçbir zaman kolay bir iş olmadı. Sektöre ilk adımı atmak zor olsa da, son yıllarda yepyeni alanlar çıktı. Çok hayal edilen bazı pozisyonlarda iş bulmak gitgide zorlaşırken, yeni alanlar da açılmadı değil.
Bu işleri henüz duymamış olabilirsiniz. Ya da belki bulunduğunuz yerde henüz bu pozisyonlara rastlanmıyor. Her iki durumda da bazı yeni alanlara göz atmakta fayda var.
İşte size son yıllarda öne çıkmaya başlayan bazı moda mesleklerinden bir seçki.
Influencer Marketing Manager
Markalar pazarlama ve reklam stratejilerinde yazılı yayınların yanında dijital yayınlara ve influencerlara yer vermeye başladıkça bu alanda uzmanlaşan kişilere ihtiyaç da artmaya başladı. Influencerların ilk ortaya çıktığı yıllarda “influencer marketing” iletişim veya pazarlama bölümü tarafından yönetiliyordu. O dönemlerde ne bu mesleği bilen ne de böyle bir tecrübeye sahip olan kişiler vardı. Zaman içinde markalar influencer işbirliklerinin farklı bir tecrübe ve strateji gerektirdiğini görmeye başladılar ve bu alanda çalışmaya başlayan kişiler ortaya çıktı. Influencer Marketing alanında çalışmaya başlayanların genelde sosyal medyada aktif yer alan hatta bloggerlık geçmişinden gelen kişiler olduğunu söylersek yanlış olmaz. Bu kişiler sosyal medyanın gelişimini birinci elden deneyimledikleri için bu mesleğe de ilk adım atanlardan, hatta bu mesleği yaratanlardan oldular.
Influencer marketing uzmanı ne yapar?
Bu pozisyonda çalışan kişiler bir markanın influencer pazarlama stratejisini belirleyebilir. Influencer/ürün ve marka eşleşmesine karar verip influencerlarla iletişim, kontratların yapılması, işbirliğinin takibi ve ölçülmesi gibi alanlarda da çalışabilirler. Bu kişilerin sosyal medyada aktif olan, yenilikleri ve genç yetenekleri takip eden, markayı ve sektörü çok iyi tanıyan kişiler olması gerektiğini söylememize gerek yok.
Online Personal Stylist
Eskiden stylistleri müşterileri ile birebir çalışan ve onların stilini belirleyen kişiler olarak bilirdik. Bu tanım son yıllarda tamamen değişti. Bilinen anlamda styling yapan kişiler hala varlar elbette fakat online satışın çapının büyümesi ve Stitch Fix gibi girişimlerin ortaya çıkması ile stylistler müşterileri ile dijital ortamda da iletişim kurabilmeye başladılar. Stitch Fix’in 3900 stilist ile çalıştığını söylersek yaratılan istihdamın boyutunu anlayabiliriz. Bu stilistler algoritmalar aracılığıyla müşterilerle eşleşiyor ve stil anketinin cevaplarına göre onlara özel kutular hazırlamaya başlıyorlar.
Geleneksel perakende markaları da online dünyadaki gelişimleri için stylistlerle çalışmaya başladı. Daha önce mağazacılıkta ilerleyen markalar, online rakipleriyle daha iyi yarışabilmek için websitelerine özen göstermeye ve dijital varlıklarını güçlendirmeye başladılar. Büyük çok katlı departman mağazaları da hem fiziksel mağazalarında hem de websitelerinde stylistlerden faydalanıyor ve müşterilerine özel hizmet sunuyor.
Community Manager
E-ticaret günümüzde markaların uzak duramayacağı bir alan oldu. E-ticaretin gelişmesiyle birlikte markalar eski tanımıyla “müşteri hizmetleri müdürü” bugünkü tanımıyla da “community manager” dediğimiz kişilere ihtiyaç duymaya başladı.
Büyük çaplı ekipler markalara telefon, email, websitesi ya da sosyal medya üzerinden gelen müşteri mesajlarına doğru cevap verebilmek ve müşteri memnuniyetini sağlamak amacıyla çalışıyor. Müşteri memnuniyeti bir markanın aynı zamanda reputasyonuyla da ilişkili, bu nedenle bu ekipler gitgide önem kazanıyor. Bu işin en büyük avantajlarından birisi bazı durumlarda evden çalışmayı da mümkün kılması.
Ayr markası, özellikle instagram mesajlarına cevap veren bir ekibe sahip. Şirketin CEO’su ve ortak kurucusu Maggie Winter “Bu rol pazarlamayla müşteri hizmetleri arasında hibrid bir rol” diyor.
Farklı alanlarda çalışan şirketlerin farklı ihtiyaçları da olabiliyor. Mesela The RealReal ve Depop gibi markalar satış yapan müşterilerinin memnuniyeti ile ilgilenen ekiplere sahip. Bu ekipler satış yapanların ihtiyaçlarını karşılıyor. Depop ekibi, satış yapanların daha kısa sürede, doğru araçlarla ve doğru fiyatta satış yapması için destek veriyor.
Sürdürülebilirlik ve Sosyal Sorumluluk Uzmanı
Beş yıl önce çok az sayıda marka sürdürülebilirliğe bir ekip kuracak kadar çok yatırım yapmaya başlamıştı. Fakat modanın sürdürülebilirlik sorunu ortaya çıkmaya başladıkça ve ciddileştikçe markalar da bu konuda yatırım yapmaya başladılar.
Büyük çapta çalışan markalar bir kişilik ya da çok kişilik bir ekip kurarak tüm değer zincirlerini gözden geçirip, üretim modellerini yakından kontrol etmeye başlıyorlar. Bu ekip aracılığıyla sürdürülebilirlik hedeflerini koyup, takip ediyorlar.
Daha küçük çapta çalışan markalar ise şirket içi sürdürülebilirlik insiyatifleri ile başlıyorlar. Eğer markanın büyük bir sürdürülebilirlik ekibi kuracak bütçesi yoksa, sosyal sorumluluk projelerini sürdürülebilirlikle birleştirmek de bir tercih olabiliyor. Bazı markalar proje bazlı işe alım da yapabiliyorlar.
Moda Uzmanı (Ya Da İkinci El Uzmanı)
Moda uzmanı sözü biraz komik kaçabilir. Sahte bir lakapmış gibi gelebilir kulağa. Moda uzmanları moda sektörüyle ilgili geniş bir kültüre ve bilgiye sahip kişilerdir. Bu kişilerin uzmanlığı genelde modanın belirli bir alanında olur, çanta uzmanı, vintage uzmanı, sneaker uzmanı, değerli taş uzmanı gibi..Bu özellikleri taşıyan uzmanlar özellikle ikinci el satış siteleri için çok değerli çünkü bu şirketler öncelikle satışa konulan ürünlerin orjinal olduğunu garantileyecek kişilere ihtiyaç duyuyor. Ayrıca bu sitelerin doğru satış fiyatını belirleyebilecek uzmanlara ihtiyacı var. Bu uzmanlar sayesinde bir ürünün piyasa değeri belirleniyor ve güncelleniyor. Kolay gibi görünebilecek bu iş, aslında modanın geçmişini, bugününü ve geleceğini iyi anlamayı gerektiriyor. The RealReal’da 100’den fazla moda uzmanı çalışıyor.
Data Analisti
Moda sektöründe ilk akla gelen kariyer alanı olmayabilir, ama sektörde data analisti arayan şirketlerin sayısı yükselişte. Stitch Fix ve Farfetch gibi şirketler başta olmak üzere e-ticarette yer alan birçok marka kendi data analistleriyle çalışıyor. Bu kişiler envanterden fiyatlamaya birçok alanda çalışabiliyor. Stitch Fix’in yüzden fazla data analistiyle çalıştığını ve bu ekip sayesinde (ve stylistlerin) müşterilerin kombin tercihlerini öngören algoritmaları yarattığını biliyoruz. Bu alanda çalışan start-upların sayısı da hiç az değil. Özellikle özel dikim ürün satan markalar.
99 farklı beden satan kadın giyim markası Laws of Motion, kadınlara en doğru bedeni sunmayı amaçlayan markasını ilk kurduğunda işe aldığı ilk 2 kişi data analistiydi. Analistler sayesinde marka yaklaşık 10 bin kadından gelen 1 milyon data üzerinden kadınların beden varyasyonlarını hesapladı.
Her İşin Ustası
Moda şirketleri gitgide her işin altından kalkabilen kişiler arıyor. Aslında bu iş dünyasının geneli için geçerli olabilir. Çok farklı ilgi alanları ve yetenekleri olan kişiler için bu bir avantaja dönüşebilir.
Daha esnek ve küçük yapılar, birçok işi bir arada yürütebilen ve farklı alanlarda yeteneklerini geliştirebilen kişilere ihtiyaç duyuyorlar. Birçok marka tek bir ürüne odaklanıyor, ve o ürün çevresinde genel konularla ilgilenebilen ekipler kuruyor.
Özellikle girişimci markalar için ekibin küçük ama çok yönlü olması çok önemli. Eskiden tüm rolleri bölüşen ve sınırlarına sadık kalan moda sektörü artık alanını genişleten kişileri arıyor.
Bu yazı bir çeviridir. Orijinali için buraya tıklayın.