Moda Dergiciliği Küçülüyor, Büyüyor, Cebe – Tablete Giriyor

Bloggerlar, instagram ve snapchat gibi uygulamalar sayesinde moda yayıncılığının hiç olmadığı kadar değiştiği bir gerçek. Artık lansmanlara dergilerden önce bloggerlar ve moda zevkiyle önde olan kanaat önderleri çağrılıyor. Milyonlarca kadının tercihlerine instagram postları etki ediyor. Bir zamanlar havasından geçilmeyen, pasparlak kalın albenili moda dergileri ise bu akımlara kendilerince uyum sağlamaya çalıştılar. Peki neler yaptılar diye sorarsak her yolu denediler ve deniyorlar diyebiliriz.

ekran-resmi-2016-12-07-14-12-47

Dijital versiyonlar, mobil uygulamalar: Elbette dijital akıma karşı koyamayan ve basım-yayın dünyasının değişimine ayak uydurmak isteyen dergiler içeriklerini hemen dijitale taşıdılar ve markalı mobil uygulamalarını yayınladılar. Örneğin Dolly dergisi 2016 sonu itibarı ile basılı haline veda ediyor. Uygulama örnekleri ise Elle (bedava), Marie Claire ($3.50), Style on the Move ($2.99), Runway ($2.99), Vogue Türkiye, All (5.29 TRL). Elbette aylık üyelikler de mevcut ama okuyan herkesin ilk bakışta tahmin edebileceği gibi parmaklarımızla sayfaları çeviremediğimiz, kesip asamadığımız bu moda dergisi versiyonu TUTMADI. The Guardian’da yayınlanan habere göre dergiciliğin üstadı Conde Nast bile dijital deneyimin gerçek moda dergisi deneyiminin yayından bile geçemeyeceğini belirtti.

Sosyal medya hesapları ve kurumsal bloglar gibi yolları deneyen dergiler de oldu. Instagramda Vogue Türkiye’nin 286.000, Cosmopolitan Türkiye’nin 56.100, Elle Türkiye’nin 180.000, Marie Claire Türkiye’nin 108.000 takipçisi varken Buse Terim’in 1.4 milyon, Yasemin Özilhan’ın 494.000 takipçisi var. Yani insanların tercihleri ücretsiz ve curated (düzenlenmiş) moda içeriklerinden yana olduğu için genelleşmiş moda platformları ve bloggerlar daha ön plana çıktı.

ekran-resmi-2016-12-07-14-12-41Bu sorunları farkeden dergiler ise iki farklı ve zıt yönde hareket ettiler. Maliyet endişesi taşıyanlar küçüldü ve cebe girdi (pocket-size). Prestij ve görselliği ön planda tutanlar ise iyice büyüdü ve parladı (big-glossy editions). Örneğin Glamour dergisi el çantası boyutu denen handbag-size dergilerde liderliği kaptı. Büyüyen ve parlaklaşanlar da ise Vogue dikkat çekti. Yine Guardian’ın haberine göre Kate Middleton özel sayısıyla Haziran’da yayınlanan Vogue dergisi en kalın moda dergisi olma özelliği taşıyordu ve 464 sayfanın 264’ü reklamdan oluşmaktaydı. Benzer şekilde Wallpaper dergisi de Eylül ayında 508 sayfanın 230’unu reklamlara ayırmış. Yani finansmanlarını hala satılacağı garantisiyle reklamverenlerden elde etmiş ve dergi satışlarına güvenmemişlerdi.

Dergilerin devleşmesi ve parlaklaşması da yine bu güçlü reklamverenlerin bir talebiydi. Yarısı görsel reklamlardan oluşan moda dergilerine yatırım yapan bu markalar daha büyük, daha parlak sayfalar talep ettiler ve ilk başta küçülen veya dijitalleşen dergiler sonuçta hiç olmadığı kadar büyüdü, kalınlaştı ve parlaklaştı. Bu dev trend de bir süre tutunacak gibi duruyor.

Ezgi Merdin

Ezgi, Boğaziçi Üniversitesi’nden pazarlama doktoru olarak mezun oldu. 1 yıl İtalya’da, 1 yıl Koç Üniversitesi’nde tüketici araştırmalarına devam etti. Kadir Has Üniversitesi’nde pazarlama öğretim üyesidir. Popüler kültür ve trendleri akademi ile harmanlar, tüketici psikolojisi alanında bilimsel makaleler kadar kısa blog yazıları yazmaktan da hoşlanır.

1 Comment

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.