Moda dünyasında bazı çantalar vardır yıllar geçse de popülerliğinden ve kalitesinden hiç bir şey kaybetmezler, aksine değer kazanırlar. Hatta moda dünyasıyla ilgisi olmayanlar bile bu çantaları ilk görüşte tanır. İşte bunlar ikonik çantalardır. Her türlü ortama uyum sağlayıp, zamansız olabilen, birer arzu nesnesi haline gelmiş bu çantalar serisinin 1. bölümünde lüks çantaların olmazsa olmazlarını birlikte inceliyoruz.
Chanel- 2.55
Kapitone derisi, siyah deri zinciri ve içiçe geçmiş iki ters C- yani Chanel’in ambleminden oluşan açma-kapama kısmıyla ikonik çanta denildiğinde kuşkusuz akla ilk gelen çantalardan biri: Chanel 2.55.
1955 yılında tasarlanmış olan 2.55, Chanel’in hemen hemen tüm tasarımlarında farkedilen, kadınların daha pratik bir hayat tarzına yönelip, modern çağa ayak uydurmaları arzusuyla tasarlanmış. O dönemde kadınlar tarafından kullanılan çantalar çoğunlukla elde taşınan, sapları olmayan modellerden oluştuğunu farkeden Coco, çantasını taşırken ellerini de kullanmak istediğini düşünmüş. Gece çantalarından aldığı ilhama bir zincir ekleyip 2.55’ı yaratmış. Çantanın kapitone dış yüzeyi ise ata binmeyi çok seven Coco’nun ceketlerinden ilham alınarak yapılmış.
80’li yıllarda Karl Lagerfeld’in markanın kreatif direktörü olmasıyla birlikte bu çantadaki belki de en gözalıcı ayrıntılardan biri tasarıma eklenmiş: Chanel’in logosu. Birçok farklı renkte satışa sunulan 2.55’ın başarısı hem 55 yılından beri popülaritesini devam ettirebilmek hem de ister 25, ister 75 olsun her yaştaki kadının istek listesinde bulunmak. Günümüzde street style fotoğraflarına baktığınızda birbirinden alakasız stillerde giyinen insanların bile sıklıkla 2.55 kullandığını görebilirsiniz. Belki de 2.55 giyim anlayışı ne olursa olsun modayla ilgilenen herkesi ortak bir noktada birleştirebilme özelliğine sahip.
Dior-Lady Dior
Dior’un en ikonik çantası olan Lady Dior’un ‘Lady’ ekinin aslında Prenses Diana’dan geldiğini biliyor muydunuz? Bu listedeki diğer çantalara göre çok daha geç bir tarihte, 1994’te çıkmış olan Lady Dior’un çıkış amacı şu anki konumuna uygun olarak markaya ikonik bir çanta yaratmaktı. İlk yıllarında ‘Chouchou’ olarak anılan çanta kısa zamanda Lady Diana’nın favori çantası haline geldi ve 97 yılındaki ölümünün ardından Diana’nın anısına Lady ekini alarak ‘Lady Dior’ olarak isim değiştirdi.
Birçok renk ve boyut alternatifi olan Lady Dior’un imza noktası kuşkusuz deri üstündeki dikişleri ve çantanın sapından sarkan Dior süsü. Daha sadece 23 yaşında olsa da Lady Dior, dünyanın en ikonik çantaları arasında vazgeçilmez bir tasarım.
Gucci -Bamboo Bag
Günümüzde Alessandro Michele tarafından yeniden yorumlanan Gucci’nin Bamboo Bag’i aslında 1947 yılında oluşturulmuş bir klasik. Çantanın tasarımının kilit noktası olan bambu çanta sapı aslında malzeme kısıtlamasının hala devam etmekte olduğu 40’lı yıllarda, pratik ürün yaratma akımına uygun olarak tasarlanmış.
Savaşın yavaş yavaş bitmeye başlamasına rağmen 40’lı yıllarda hala kumaş ve malzeme kısıtlamaları devam ediyordu. Dönemde İtalya’ya ithalatında sıkıntı yaşamayan ender malzemelerden biri ise Japonya’dan gelen bambulardı. Guccio Gucci ise yokluk dönemleri içinde atölyesinde bambuyu ısıtıp şekil vererek belki de Gucci’nin bugüne kadar en çok konuşulan parçasını yaratmıştı. Pratik odaklı bir amaçla kullanılan bambunun markayla bu kadar içiçe geçip markanın neredeyse sembolü haline gelebileceği kimin aklına gelirdi ki?
50’li yıllar ve en çok da 60’lı yıllarda hızla popülarite kazanan bu çantalar dönemin pek çok ünlüsünde görüldükten sonra moda dünyasının statü sembolleri arasında gösterilmeye başlanmıştı. Günümüzdeki kaynaklar ve teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, Gucci hala Bamboo Bag’leri el emeği ile yapmaya devam ediyor.
Hermes- Birkin
Hermes Birkin Bag denince aklımızda canlanan imaj Victoria Beckham’ın Louboutin’leriyle hızlı hızlı yürüyüp, yüzündeki devasa güneş gözlükleri ve elindeki Birkin’i ile verdiği poz. Biz Birkin’in envai çeşit rengine sahip olduğunu farketmeden edemiyoruz. Her ne kadar son 10 yılda bu imajla aklımıza kazınsa da çantanın asıl özdeşleştiği isim Jane Birkin.
Hermes Bag lüks çantalar arasında kuşkusuz en merak edileni. Fiyatı, satın almak için bekleme sırası olduğu gibi gerçekler bu sektörün dışındaki insanların bile uzaktan yakından duyduğu konular. Peki nedir Birkin bag’i hem bu kadar ikonik hem de bu kadar gizemli ve ulaşılmaz kılan?
Günümüzde herşeyin talebe bağlı tüketim olarak işlediği moda dünyasında belirli bir sayıda daha doğrusu çok kısıtlı bir sayıda üretiliyor Birkin. Satın almak için beklemeniz gerekmesi ve çok sınırlı sayıda üretilmesi nedeniyle Hermes, Birkin Bag’i markanın en ikonik çantalarından biri haline getirmeyi başardı. Hatta onu gelmiş geçmiş en ikonik çanta yaptı. Dünyanın ulaşılması en zor çantası Birkin’in hikayesi de aslında oldukça ilginç. Dönemin aslen İngiliz olan Fransız stil ikonu Jane Birkin, 81 yılında bir uçak seyahatinde Hermes’in CEO’su Jean-Louis Dumas ile yanyana oturmuş. Yolculuk sırasında Dumas, Birkin’in çantasından sürekli eşyalar düştüğüne ve eşyalarının çantaya sığmadığına şahit olmuş. İşte Birkin bag’i yaratma fikri de burada ortaya çıkmış. 81 yılından bugüne moda dünyasının tüm duayenlerinin elinde görüntülenen Birkin’ler, modanın en önemli statü sembolleri arasında.
Louis Vuitton – Speedy
Bu serideki ikonik çantaların en eskisi ise 1932 yılı ile Louis Vuitton Speedy’e ait. Bir çantayı ikonik kategorisine sokabilmek için yıllar boyu süren popülaritesinin yanı sıra markanın algısında da bir değişim yaratması yani markanın konumlandırılmasına da yenilik getirmesi gerekiyor. Bu özelliklerin ikisi de Speedy’de mevcut.
Louis Vuitton’un en çok rağbet gören modeli olması dışında, Speedy’nin marka için konumu diğer çantalarına göre çok daha özel. Speedy, Louis Vuitton’un sadece lüks bavul markası olmaktan çıkıp bir moda markası olma yolculuğunun başlangıcını simgeliyor. 32 yılına kadar hep bavul tasarlayan Georges Vuitton kısa, günü birlik seyahatlere götürmek için daha ufak boy bir çanta tasarlamasıyla Speedy ortaya çıkıyor. Ortaya çıkışından bugüne dünyanın en popüler lüks çantaları arasında olan Speedy özellikle 60’lı yıllarda Audrey Hepburn ile özdeşleşmiş bir model olmuştu. Marka Hepburn’ün isteği üzerine Speedy’nin küçük modeli Speedy 25’i yapmıştı. Birçok farklı ebatta sunulan Speedy’ler artık markanın vazgeçilmez bir klasiği oduğu için tüm kreatif direktörler tarafından yeniden yorumlanıyor.
Söz konusu moda olduğunda günümüzde birçok trend ve akım geçiciyken bu beş çantanın yıllardır kalitesinden ve değerinden hiç bir şey kaybetmemesi herşeyin hıza ve değişime bağlı olduğu bu tüketim çılgınlığında bizlere umut veriyor.
Peki sizin için en ikonik çanta hangisi?