Genç bir moda tasarımcısıysanız heyecanla ilk koleksiyonlarınızı çıkarırken aynı zamanda birçok zorlukla karşılaşıyorsunuz demektir. Zorlukların en başta gelenleri arasında; maddi sıkıntılar, doğru desteği/danışmanlığı bulamamak ve basında kendini gösterememek var. Bu tip problemler yüzünden genç yetenekler bazen umutlarını yitirip sektörde yer edinemiyor. Bunun önüne geçmek için dünyada pek çok organizasyon moda tasarım yarışmaları düzenleyerek genç yeteneklere destek oluyor ve fark edilmelerini sağlıyor. Bu yazıda dünyada popüler 7 moda tasarım yarışmasını ve katılım şartlarını sizin için derledik. Geriye kolları sıvayıp başvurmak kalıyor!
LVMH Ödülü
Eminiz ki Moda Kariyeri okuyucuları LVMH ödülü hakkında bilgi sahibidirler. Türk basınında son zamanlarda çok gündeme gelen LVMH ödülü, moda tasarımı yarışmalarının en prestijlilerinden ve 2013 yılından beri organize ediliyor. Birbirinden yetenekli tasarımcıların yarıştığı LVMH’in kazananı, para ödülünün yanı sıra LVMH grubunun üst düzey yöneticileri tarafından verilen 1 yıllık danışmanlıktan faydalanabiliyor. Bazı durumlarda bir genç tasarımcı için doğru yönlendirilme paranın da ötesine geçebiliyor. Yarışma iki farklı kategoride düzenleniyor. Tasarımcı kategorisinden katılmak için adayların 40 yaşın altında ve hali hazırda senede minimum 2 koleksiyon üretip satıyor olmaları gerekmekte. Mezun kategorisinde ise adayların o sene mezun oluyor olmaları bekleniyor.
LVMH ödülü ile ilgili bilgi almak için tıklayın
International Woolmark Prize
LVMH ödülü ile birlikte moda dünyasının en önemli organizasyonlarından biri de Woolmark Ödülü. Bu ödül Avustralya’nın ünlü merino yününü öne çıkaran bir tasarım yarışması. Jürisindeki isimler de bir hayli ilgi çekici, Victoria Beckham, Edward Enninful, Tim Blanks gibi isimler tarafından değerlendirilmek oldukça stresli olsa gerek. Popüler çoğu yarışmanın aksine Woolmark Prize’ın geçmişi oldukça eski. İlk defa 1953 yılında organize edilen bu yarışma yıllar öncesinde Karl Lagerfeld (1954) ve Yves Saint Laurent’i (1953) de moda dünyasına tanıtmış. Tanıdığımız yeni isimlerden Gabriela Hearst de 2017 yılı kazananı.
Yarışmayı kazanmak genç bir tasarımcı için pek çok avantaj getiriyor. Kazanan tasarımcı, yüklü bir para ödülünün yanı sıra dünyanın en önemli lüks perakendecilerinde koleksiyonunu satabilme şansı ediniyor. Yarışmada aynı zamanda Karl Lagerfeld innovasyon ödülü de veriliyor.
Gelelim katılım şartlarına. Adayların en az 3, en fazla 8 yıldır koleksiyonlarını bir perakendeciye satıyor olması aranılan ilk özellik. Kurduğu markanın kar elde ediyor olması ve farklı kumaşları-en çok da Merino yününü koleksiyonunda kullanıyor olması gerekiyor. Woolmark Prize başvuruları kendi sitesinden değil her bölgenin tasarım anlamında yetkin kendi kuruluşları üzerinden alıyor ve bu konuda anlaştığı resmi işbirlikleri var. Detaylı bilgi almak için tıklayın.
CFDA/Vogue Fund
CFDA fonu 2003 yılından beri Amerikan tasarımcılarına destek olmak amacıyla tasarım yarışması ödülleri dağıtıyor. İlk 3′ giren tasarımcılar sektördeki önde gelen isimlerden mentörlük almaya hak kazanıyor. Ödülün kazananına 400,000 Dolar, 2. ve 3.’ye ise 150,000 Dolar ödül verilen yarışmada aynı zamanda kazanan tasarımcının çalışmaları Vogue dergisinde yayınlanıyor.
September Issue belgeselini izleyenler Thakoon’un bu yarışma sayesinde Anna Wintour’la tanıştığını, ünlendiğini ve Thakoon for Gap koleksiyonunu hazırladığını hatırlar. Donna Karan’dan yeni ayrılan Public School ayrıca Telfar, Pyer Moss, Alexander Wang de bu yarışmayla ünlenen tasarımcılar arasında.
Yarışmanın jüri üyeleri arasında Diane Von Furstenberg, Anna Wintour, Eva Chen ve Joseph Altuzarra gibi isimler var. CFDA/Vogue Fashion Fund ile ilgili bilgi almak için tıklayın.
H&M Design Award
Moda sektörünün bir başka önemli yarışması da H&M Tasarım Ödülü. 2012 yılından beri yaklaşık 4000 genç tasarımcının başvurduğu ve 160 tasarımcının katıldığı yarışma, 17 ülkeden 42 moda okulunun mezunlarına açık. Kazanan, 25.000 Euro para ödülünün yanı sıra H&M’de staj yapma hakkı kazanıyor. Bu paralı staj aynı zamanda Stockholm’de ev kirası ve yaşam masraflarını da kapsıyor. Ayrıca yarışmanın tüm finalistleri 5000 euro ödül kazanıyor.
Yarışmaya katılım için mezun olunması gereken okul listesine ulaşmak için tıklayın.
Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması
Gelelim Türkiye’ye. İTKİB’in 1992 yılından beri organize ettiği Koza Genç Moda Tasarımcılar Yarışması yetenekli genç tasarımcıların keşfedilmesi için Türkiye’de gerçekleştirilen nadir organizasyonlardan. Jürideki isimler ise bir hayli göz doldurucu. Yarışmacılar bugüne kadar Hakan Yıldırım, Barış Çakmakçı, Özgür Masur, Bora Aksu, Ece Sükan ve Gamze Saraçoglu gibi isimler tarafından değerlendirildi. 2020 yılında Koza Yarışmasının 28.si düzenlenecek. Bilgi edinmek için tıklayın
Yarışmanın birincisi bir sene boyunca yurtdışında moda tasarımı eğitim hakkı, mentorlük ve 1 yıl boyunca Moda Tasarımcıları Derneğine üyelik hakkı kazanıyor. İlk 3’e girenlere para ödülü veriliyor.
International Talent Support
2002 yılından beri yapılan International Talent Support, adı üstünde genç tasarımcılara destek olmak amacıyla başlatılmış bir yarışma. Jüri üyeleri arasında Colin McDowell, Iris Van Herpen, Nicholas Kirkwood, Susie Bubble, Demna Gvasalia gibi önemli isimler var. ITS aynı zamanda 18000 portolyodan oluşan büyük bir arşive sahip.
International Talent Support’da birinci olan tasarımcı 10.000 Euro ödül alıyor. Yarışma, sponsorları sayesinde birden fazla tasarımcıyı ödüllendiyor. Bu sponsorların arasında Illy Caffé ve OTB grubu ve Diesel var.
ITS yeni mezun ve mezun olacak moda, aksesuar ve mücevher tasarımcılarına açık. 2020 yılında yarışma tüm katılımcılarını sorumlu tasarıma davet ediyor, ve sürdürülebilirlik teması ile fark yaratıyor. Tüm katılımcıların koleksiyonlarının üretim safhasındaki sürdürülebilirlik prensiplerini detaylı olarak paylaşmaları bekleniyor.
2020 başvuruları 15 Mart’ta kapanıyor. Detaylı bilgi için tıklayın.
Mittelmoda Moda Ödülü
Tüm dünyadan moda ve aksesuar tasarımı öğrencilerine açık olan uluslarası yarışma Mittelmoda her yıl birçok ödül dağıtıyor.
2020 yılında yarışma 23 Eylül’de Milano’da gerçekleşecek. Yeni ödüller ve başvuru koşulları ile ilgili bilgi almak için yarışmanın sitesini takip etmenizi öneririz.
Marhaba edacim
Ban iranliyim
Burada hiç yarishma yok modacilar için,sizdan yardim istiyourum.lutfan bana bilgi veriniz.çok ihtiyacim var çalishmaya.oraya galmak istiyourum
Ben tasarımcıyım çizim yapıyorum çok güzel çizimler yapıyorum
Merhabalar,
Ben Seyyare Eryiğit, 38 yaşındayım ve İstanbulda Stilistlik eğitimi aldım. Kendi Tasarımlarımı ve Çizimlerimi Maddi durumdan yaptıramıyorum ve Moda Tasarım yarışmasına katılmak istedim, fakat birincisi yaşımdan dolayı ve ikincisi TC Vatandaşı değilim… bu konu çok üzücü ve çok hayal kırıklığına uğrattı beni. Yeteneğimi, başarılarımı sunamıyorum. Elbette bir gün, kendime de inanıyorum Tasarımlarımı Podyuma çıkartacağım ve Markamı çıkartacağım. Fakat şunu söylemeden geçmek istemiyorum sırf gençlerimiz değil benim yaş olanlarda hedefleri ve hayalleri var. Bu yüzden sizinle fikrimi ve durumumu izah etmek istedim. Umarım beni yanlış anlamazsınız.
Sayılarımla ve Sevgilerimle
Seyyare Eryiğit