Moda sektörü farklı dallarda kendi ustalarını yaratıyor. Her zaman çok göz önünde olmasalar da moda dergileri moda fotoğrafçılarının objektiflerinden çıkan resimlerle hayat buluyor. Vogue’dan Love Magazine’e kadar sayısız dergiye çekim yapan, dünyanın en etkili 10 moda fotoğrafçısı aşağıdaki listede.
Mario Testino
Listeye moda dünyasında adı en çok duyulmuş isimlerden olan Mario Testino ile başlıyoruz. Peru’lu fotoğrafçı Testino, 1977 yılında Prenses Diana, Vanity Fair’de vereceği poz için onu seçtiğinde ismini duyurdu. Testino’ya bugüne kadar Vanity Fair, Vogue ve daha bir çok ünlü dergi için çekim yaparken rastladık. Tüm bu dergi ve marka çekimlerinin yanı sıra Testino, hala kraliyet ailesi için çekimler yapmakta. Kate ve William’ın unutulmaz nişan fotoğrafları Testino’ya ait.
Mert & Marcus
The Business of Fashion’ın Sektördeki ilk 500 listesindeki 5 Türk’ten biri olan Mert Alaş, fotoğraf kariyerine partneri Marcus Piggott ile başlıyor. Fotoğraf dünyasının duayeni haline gelmiş bu ikilinin yolları 1994’te kesişiyor. Dönemde bir dil okulu için Londra’ya giden Mert, aynı zamanda da modellik yapmaya başlar. Tesadüf eseri karşılaşan ikili fotoğraf sanatına olan tutkularını keşfedince Mert&Marcus adı altında çekimler yapmaya başlarlar. Çektikleri fotoğrafları dergilere gönderen ikilinin yükselişi ise Dazed & Confused’un kapağında yer almalarıyla başlıyor.
Neredeyse 23 yıldır birlikte çalışan ikili bugüne kadar dünyadaki birçok moda dergisi için çekim yapmanın yanı sıra Dior, Gucci, Miu Miu, Kenzo gibi markalar için de çalıştı. Tüm bunların yanı sıra Mert Alaş’ın sektörde herkes tarafından ne kadar tanındığını görmek istiyorsanız instagramına uğramayı ihmal etmeyin.
Paolo Roversi
İtalyan Paolo Roversi’nin fotoğrafları moda dünyasında hemen farkedilenlerden. Fotoğrafçının kendine özgü tarzı sayesinde bu sektörde görebileceğiniz en naif, zevkli ve duygusal fotoğraflar ortaya çıkıyor. Daha çok portrelere odaklanmayı seven Roversi’nin tarzında bol miktarda duygusallık var. Roversi bugüne kadar i-D için 10 tane kapak çekmenin yanı sıra sık sık Yohji Yamamoto ve Dior ile çalıştı.
Bruce Weber
Bruce Weber de tıpkı Terry Richardson gibi iddialı ve riskli çekimlere imza atmış bir isim. Bugüne kadar Abercrombie & Fitch, Versace, CR Fashion Book ve daha nice isim için ikonik çekimler yaptı. Fakat Bruce Weber deyince akla ilk gelen kuşkusuz Calvin Klein için 90’lı yıllarda çektiği çok tartışılan iç çamaşırı ve denim pantolon çekimleri. Moda fotoğrafçılığının yanı sıra yönetmenlik de yapıyor; hatta Oscar’a aday olmuş ‘Let’s Get Lost’ adlı bir filmi de bulunuyor.
Annie Leibovitz
Kariyerine 70’li yıllarda Rolling Stones Magazine için başlayan Leibovitz bu listedeki tek kadın. Daha çok erkeklerin egemenliğinde olan moda fotoğrafçılığı sektöründeki nadir kadınlardan olması gerçekten gurur verici. Fakat tüm bunların dışında Leibovitz, yaratıcı ve sıradışı işler çıkaran bir isim. Dramatik ve teatral bir gözü olan Leibovitz’in en ilgi uyandıran işleri arasında Kanye West ve Kim Kardashian’lı Vogue kapağı ve 2016 yılında çektiği Pirelli takvimi var.
Patrick Demarchelier
Fransız fotoğrafçı neredeyse 30 yıldır moda fotoğrafçılığının duayenlerinden. Kendisi bugüne kadar Vogue’a sayısız kapak çekmiş bir isim. Kariyerinin başında çektiği fotoğraflarla Grace Coddington’ın dikkatini çeken Demarchelier, bugüne kadar Vogue’dan Dior’a, Chanel’den Louis Vuitton’a kadar hemen hemen sektördeki tüm A sınıf marka ile çalışmış bir fotoğrafçı. Tıpkı Mario Testino gibi Prenses Diana’yla da arası çok iyi olan Demarchelier, 89 yılında Diana’nın kişisel fotoğrafçısı olmuştu.
Mario Sorrenti
90’lı yıllarda çektiği fotoğraflarla popülarite kazanan İtalyan Mario Sorrenti sansasyonel çekimler yapmış diğer bir isim.
Zamanında Kate Moss’un erkek arkadaşı olan Sorrenti’nin en ikonik çekimi Kate Moss’la Calvin Klein’ın Obsession parfümü için yaptığı çekim. Sorrenti’nin tarzı cesur, renkli ve bağıran görsellerle farkediliyor.
David Bailey
1938 doğumlu olan İngiliz David Bailey, moda fotoğrafçılığının gelişmesinde ve bugünkükonumuna ulaşmasında büyük etkisi olan isimlerden. “Swinging Sixties” denilen dönemin en önemli isimlerini fotoğraflamış biri Bailey. Dergilerdeki çekimlerin günümüzden çok daha önemli olduğu 60’lı yıllarda Vogue ve Vanity Fair için çekimler yaparak başlıyor kariyerine. Bailey moda fotoğrafçılığında olduğu kadar döneminde birçok ünlü ismin portre çekimleriyle de bugünkü ününe ulaşmış bir isim.
Tim Walker
Tim Walker moda dünyasının hem en sıradışı hem de en büyüleyici ve sihirli görsellerini yaratan isimlerinden. Çekimleriyle adeta bir hayal dünyası yaratan Walker’ın işleri oldukça sürrealist. Üniversitedeyken ara yıl verip Conde Nast’ta staj yapmaya başladığı dönemde fotoğrafçılığa olan ilgisini keşfeden Walker, daha sonra fotoğrafçılık bölümünü bitirir. Editorial çalışmaların yanı sıra, Comme des Garçons ve Yohji Yamamoto için de sık sık reklam kampanyaları çeken bir fotoğrafçı Tim Walker.
Juergen Teller