1 Temmuz’da Paris’te başlayan Haute Couture Haftası son sürat devam etmekte. Birçok moda sever için bu hafta Chanel, Dior ve Armani’nin hazırladığı görsel şölenle özdeşleşse de aslında Haute Couture haftası kapsamında pek çok farklı tasarımcı koleksiyonlarını sergiliyor. Peki ya bu tasarımcıları ne kadar tanıyoruz? Bazılarını ismen duyduğumuz, bazılarını ise belki de ilk defa duyduğumuz ama couture dünyasının yapıtaşlarından olan tasarımcıları bu yazıda mercek altına aldık.
Rodarte
Bu sezonki Couture programının ilk gününde koleksiyonlarını sergileyen Kate ve Laura Mulleavy kızkardeşlere ait Los Angeles çıkışlı bir marka Rodarte. Couture koleksiyonu sergileyen bir markaya göre oldukça genç olan marka 2005 yılında kurulmuş. Karmaşık ama etkileyici, detaycı ve kostümsü tasarımlara sahip olan Rodarte; aynı zamanda çok konuşulan Black Swan- Siyah Kuğu filminin kostümlerinin de yaratıcısı.
Elie Saab
Lübnanlı tasarımcı Elie Saab, gösterişli, parıltılı ve feminen tasarımlarıyla biliniyor. Saab’ın markasını kurma hikayesi oldukça genç yaşta başlıyor. 1982 yılında henüz 18 yaşındayken kendi markasını kuruyor. Terzilik geçmişi sayesinde couture dünyasında kendine yer edinmesi kolaylaşan Saab’ı romantik, hafif ve doğu-batı sentezi silüetleriyle tanıyabilirsiniz. Saab 2003 yılında Chambre Syndicale de la Haute Couture’e kabul edildiğinden beri düzenli olarak couture defilesi organize ediyor.
Iris Van Herpen
Hollandalı tasarımcı Iris Van Herpen, moda dünyasının en yenilikçi ve teknolojiyle en iç içe isimlerinden. Fütüristik bir estetik anlayışıyla tanınan Herpen, sanatla bütünleşmiş tasarımlarıyla biliniyor. “Bana göre moda, sanatın bir yansıması ve ifade şekli. Tasarımlarımda modayı ticari bir araç olarak görmüyorum” diyen Herpen moda dünyasına Alexander Mcqueen’de çalışarak giriş yapıyor. Herpen’in moda dünyasındaki diğer bir özelliği de 3D printing- 3 boyutlu baskı sistemini bu sektörde kullanan ve tanıtan öncü isimlerden olması. Herpen, günümüzde hala couture defilelerinde misafir tasarımcı olarak koleksiyonlarını sergilemekte.
Ulyana Sergeenko
Sovyet Rusya döneminde dikiş öğrenerek yetişen Ulyana Sergeenko, bugün couture defilelerinin aranılan isimlerinden. Yaptığı evliliğiyle moda dünyasına önce couture markalarının bir müşterisi olarak başlayan Sergeenko’nun sektöre girişi defilelerde fotoğraflanarak başlıyor. Zaman içinde influencer’lıktan tasarıma kayan Sergeenko 2011 yılında kendi markasını kurarak couture dünyasının olmazsa olmazlarından biri haline geliyor.
Giambattista Valli
Roma’lı tasarımcı Giambattista Valli, hem Paris moda haftasında hazır-giyim koleksiyonunu sergileyen hem de couture haftasına katılan bir isim. Kendi markasını kurmadan önce Fendi gibi birçok ünlü isimde deneyim kazanıyor Valli. Tıpkı Rodarte gibi, markasını 2005 yılında kuran Valli’nin tasarımlarındaki kilit noktalar ise sofistike silüetler ve tasarımlardaki ince işçilik.
Viktor&Rolf
Amsterdam çıkışlı, Viktor Horsting ve Rolf Snoeren ikilisi tarafından kurulan marka koleksiyonlarında moda ve sanatın bütünleştiği tasarımlara ev sahipliği yapıyor. Sıradışı tasarımların yanı sıra markanın en çok ses getirenleri arasında defilelerde yaptıkları sunum ve şovları yer alıyor. Markanın bugüne kadar en çok akıllarda kalan koleksiyonu ise 2015 yılındaki “Giyilebilir Sanat” temalı defilesi olmuştu.
Galia Lahav
Galia Lahav, adı belki de bu listede en az bilinenlerden. Rus bir terzi ailenin kızı olarak doğan Lahav, küçük yaştan itibaren dikiş ve kalıp konusunda bir usta olarak yetişmiş bir isim. Günümüzde markasını Tel Aviv’den yürüten Lahav, sektörde en çok kırmızı halılara ve düğünlere yönelik tasarımlarıyla biliniyor. Lahav’ın tasarımları gösterişli, feminen ve işçilik olarak kusursuz.
Haute Couture nedir sorusuna cevap arıyorsanız ya da bilgilerinizi güncellemek istiyorsanız sizi aşağıdaki linke alalım 🙂
https://modakariyeri.astrodijitaldemo.com/hautecouture-nedir/